Fontoskérdések.hu - egy Kérdés-Válasz gyûjtemény
 
Fontoskérdések.hu - egy Kérdés-Válasz gyûjtemény
Belépés | Regisztráció
Keresés:
Hírlevélre:


FontosKérdés kategóriák:
RSS feliratkozás: Állatok, növények Állatok, növények
RSS feliratkozás: Családi kapcsolatok Családi kapcsolatok
RSS feliratkozás: Egészség, életmód Egészség, életmód
RSS feliratkozás: Egyéb kérdések Egyéb kérdések
RSS feliratkozás: Emberi kapcsolatok Emberi kapcsolatok
RSS feliratkozás: Ezotéria, spiritualitás Ezotéria, spiritualitás
RSS feliratkozás: Fogyókúrák, diéták Fogyókúrák, diéták
RSS feliratkozás: Gasztronómia, étel, ital Gasztronómia, étel, ital
RSS feliratkozás: Gyerekvállalas, nevelés Gyerekvállalas, nevelés
RSS feliratkozás: Közlekedés Közlekedés
RSS feliratkozás: Kultúra és közösség Kultúra és közösség
RSS feliratkozás: Műszaki eszközök Műszaki eszközök
RSS feliratkozás: Otthon, lakás Otthon, lakás
RSS feliratkozás: Pénz, üzlet Pénz, üzlet
RSS feliratkozás: Politika, jog Politika, jog
RSS feliratkozás: Sport, mozgás Sport, mozgás
RSS feliratkozás: Számítástechnika, IT Számítástechnika, IT
RSS feliratkozás: Szépségápolás, divat Szépségápolás, divat
RSS feliratkozás: Szerelem, párkapcsolat Szerelem, párkapcsolat
RSS feliratkozás: Szórakozás, hobby Szórakozás, hobby
RSS feliratkozás: Tanulás, oktatás Tanulás, oktatás
RSS feliratkozás: Tudomány Tudomány
RSS feliratkozás: Utazás Utazás
RSS feliratkozás: Ünnepek, évfordulók Ünnepek, évfordulók
RSS feliratkozás: Vallás, hitélet Vallás, hitélet


FontosInfok.hu kategóriák:
RSS feliratkozás: ÁllásInfo ÁllásInfo
RSS feliratkozás: BankInfo BankInfo
RSS feliratkozás: BiztosításInfo BiztosításInfo
RSS feliratkozás: BoltInfo BoltInfo
RSS feliratkozás: EgészségInfo EgészségInfo
RSS feliratkozás: GasztroInfo GasztroInfo
RSS feliratkozás: GépjárműInfo GépjárműInfo
RSS feliratkozás: HirdetésInfo HirdetésInfo
RSS feliratkozás: IngatlanInfo IngatlanInfo
RSS feliratkozás: KulturInfo KulturInfo
RSS feliratkozás: SzállásInfo SzállásInfo
RSS feliratkozás: SzolgáltatásInfo SzolgáltatásInfo
RSS feliratkozás: TelepülésInfo TelepülésInfo
RSS feliratkozás: UtazásInfo UtazásInfo


Hirdetések:


Csodaszarvas ebolt
Fontos Kérdések: Balatonfüred és Siófok között van hajójárat tavasszal is?
 
Oldal felvétele a könyvjelzők közé Tovább küldés emailben Nyomtatás
Kategória: Fontos Kérdések > Utazás > Hajózás, hajójegyek
Fontos Kérdést létrehozta: Anonim hozzászóló | 2015.09.28. 17:44
Új Fontos Kérdés indítása regisztráció nélkül >>
Válasz írása regisztráció nélkül >>
rx876 | 2016.02.10. 16:10 | #504Válasz erre regisztráció nélkül >>
Van tavasszal is.

A Balatonon menetrendi hajózást csak a Balatoni Hajózási Rt. végez. Két különböző jellegű menetrendi járat különböztethető meg: az egyik az átkelőjárat, mely alapvetően a tó déli és északi partja között közlekedik, valamint a másik a hosszirányú vonaljárat. Természetesen előfordulnak ezek kombinációi is. A menetrendben a járatokat betűjelzéssel látják el, a betű utáni szám az adott nap fordájának sorszáma (pl. H2).

Az átkelőjáratok nagy része naponta 2-8 alkalommal fordul meg. Siófok-(Füred)-Tihany, Szántódrév-Tihanyrév (komp), Földvár-Tihany, Szemes-Akali, Boglár-Révfülöp, Fonyód-Badacsony és Máriafürdő-Györök között van rendszeres átkelő járat. A menetidő minden esetben kevesebb, mint egy óra. A legnagyobb forgalmú átkelőhely a rév és a Fonyód-Badacsony szakasz.

A vonaljáratok jellegzetessége, hogy általában két északi parti végcél - Badacsony és Tihany - felé hordják az utasokat. A vonaljáratok az évek során fokozatosan rövidültek és egyre kisebb lett a kínálat. Az 1990-es években megtalálható volt egészen hosszú Siófok-Keszthely viszonylat, de létezett Siófok-Badacsony és Fonyód-Tihany viszonylat is. Ezeken a járatokon igen hosszú volt a menetidő, miközben a hajók sebessége nem változott. Jelenleg rendszeresen Kenese-Tihany, Földvár-Badacsony (átkelőjárattal kombinálva az északi part mentén), Boglár-Tihany, Boglár-Keszthely, Keszthely-Badacsony viszonylatokon közlekedik menetrendi hajó, a két végpont közti menetidő sok esetben közel 3 óra. A hajók reggel indulnak Badacsony és Tihany felé, és délután jönnek vissza.

A rendszeres járatok mellett találhatók olyan járatok, melyek csak a hét néhány napján közlekednek. Ilyen viszonylat pl. Aliga-Siófok és Akali-Tihany. A menetrendi hajók általában a déli parti kikötőkből indulnak reggel és este oda térnek vissza, az északi parti kikötőkben nem jellemző az éjszakázó menetrendi hajó. A hajók nagy része menetrenden kívüli időszakban előre meghirdetett séta-, disco-, vagy egyéb programjáratokat csinál.

A menetrendi hajózásban részt vevő hajók beosztása állandó, melyet a várható forgalom és a kikötők hajózhatósága alapján állítanak össze. A kisebb forgalmú járatokon vízibuszok közlekednek, ezek a hajózási főszezon kapcsán általában kb. 10 napos rendszerességgel cserélődnek. Az utóbbi években a vízibuszokon kívül más egyforma hajótípusok is cserélődnek a főszezonban (orosz tengerparti hajók és a 303-as vízibuszok). A menetrendi hajózás zökkenőmentes kiszolgálása miatt Siófokon és Fonyódon mindig van egy-egy tartalék hajó (vízibusz), melynek feladata a mentesítés, illetve az esetlegesen kieső hajó pótlásának biztosítása.

A balatoni menetrend alapstruktúrája az 1980-as évektől kezdve tulajdonképpen változatlan, a csökkenő idegenforgalom hatására a változások főként járat-csökkentésekben nyilvánultak meg. A hajók számának csökkenése, illetve újabb hajók megjelenése okozott némi átrendeződést, de lényegi változás tulajdonképpen azóta nem történt.

Időszakok a menetrendi hajózásban
A menetrendi hajózás alapvetően három időszakra osztható fel. Az időszakok hossza évente eltérő, a becsült idegenforgalomi adatok alapján határozzák meg. A főidény általában a teljes július hónapot és augusztus 20-a utáni első vagy második hétvégét foglalja magában. Ekkor szinte minden hajó és járat közlekedik. Az elő- és utóidény június hónapot és augusztus végét, szeptember közepét jelenti, ekkor főképpen az átkelőjáratok találhatók a menetrendben, néhány vonaljárattal kiegészítve. A tavaszi és őszi menetrend időszakában minimális a járatok száma, kb. 2-4 átkelőjárat vehető igénybe, melyek naponta 3-4 alkalommal közlekednek a Siófok-Füred-Tihany, illetve Fonyód-Badacsony útvonalon. Újabban egy-egy nagyobb balatoni rendezvényre egyes kikötőkből menetrendben nem szereplő, de menetrendi jellegű hajók indulnak. A révben a komp egész évben közlekedik, ha az időjárás lehetővé teszi (nincs jegesedés).

Hagyományok a menetrendi hajózásban
A téli időszakban a menetrendi személyhajók telephelye a siófoki kikötő. A menetrendi hajózáshoz hagyomány szerint évente két jelentősebb esemény kapcsolódik. Az egyik a szezonnyitó, mely során a tavaszi menetrend első napján Balatonfüreden szezonnyitót tartanak. Külön hajó viszi Siófokról a VIP utasokat (általában a Kelén vagy a Helka motoros), a másik hajó pedig az év első menetrendi utasait Balatonfüredre. Megérkezés után a Balatoni Hajózási Rt. egyik vezetője és a térség néhány polgármestere ünnepélyes megnyitót tart, meg után a résztvevőknek lehetőség van sétahajózásra. Szezonnyitót szoktak tartani még a Fonyód-Badacsony átkelőjáratok esetén is, amely egybeeshet a Siófok-Balatonfüred viszonylat szezonnyitójával. A hajózási szezon első siófokról kiálló hajója általában a Csobánc motoros, melyet ünnepélyes fogadással várnak Keszthelyen, bár a hajó csak sétajáratot csinál.

rx876
Anonim hozzászóló | 2015.09.28. 17:44 | #193Válasz erre regisztráció nélkül >>
Balatonfüred és Siófok között van hajójárat tavasszal is?

Anonim hozzászóló
Hasonló Fontos Kérdések ebben a témában
Hogy van a válásnál a gyerektartás?
Hogyan és hol vehetek bitcoint?
Kié lehet az aláírás?
Mit tudhatok ezekról a szentképekről,és mennyit érhet?
Segítség
Régiség /porcelán , kerámia
Kié ez a márkajel ?
 
Főoldal | Fontos Kérdések | Település infok | Lexikon | Ki kicsoda?
Legfrissebb Fontos Kérdések:
További Fontos Kérdések >>
 
Fontoskérdések.hu - Kérdés-Válasz gyűjtemény

Honlapunkról
Hogyan működik?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Település infok
Fogalomtár, lexikon
Ki kicsoda? ............................ Mesetár: 2000 db mese

Családi kérdések
Állatos kérdések
Egészségügyi kérdések
Műszaki kérdések

Fontosinfok.hu Kövessen minket a Facebookon is!!! H kedvelsz minket lájkolj!! Fontosinfok.hu a közhasznú adtok gyűjteménye település információk foglaomtár ki kicsoda? Mesetár menetrendek stb. Fontosinfok.hu a közhasznú adtok gyűjteménye település információk foglaomtár ki kicsoda? Mesetár menetrendek stb. Fontosinfok.hu a közhasznú adtok gyűjteménye település információk foglaomtár ki kicsoda? Mesetár menetrendek stb. Fontosinfok.hu a közhasznú adtok gyűjteménye település információk foglaomtár ki kicsoda? Mesetár menetrendek stb. Fontosinfok.hu a közhasznú adtok gyűjteménye település információk foglaomtár ki kicsoda? Mesetár menetrendek stb.
© 2021 Fontoskerdesek.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Fontoskerdesek.hu adatvédelmi elvei