A tejforralás művelete nem egyenlő a vízforralás műveletével!
Az jelzi a forralás végét, amikor a tej a lábosban elkezd emelkedni! Tovább nem kell főzni! Ezt másképp pasztörizálásnak is nevezik (72°C-on történik), és ezáltal a savanyodást okozó mikroorganizmusok megsemmisülnek.
Két célja van a forralásnak:
- Pasztörizálás
- Tej frissességének mérése
A friss tej forraláskor megemelkedik, ezért kifuthat a lábosból. Ez elkerülhető tejforraló edény használatával, ami a forráspont elérésekor sípoló jelzést ad. Általában dupla falú, ezáltal az odakozmálás veszélye is megszűnik. De kiválaszthatnak külön erre a célra egy lábost is.
A nem friss tejnek magas a savfoka, ebből következik, hogy nem emelkedik fel a hevítés folyamán. Ebből a tejből viszont kitűnő aludttej és túró készíthető!