FontosKérdés kategóriák: | Állatok, növények | Családi kapcsolatok | Egészség, életmód | Egyéb kérdések | Emberi kapcsolatok | Ezotéria, spiritualitás | Fogyókúrák, diéták | Gasztronómia, étel, ital | Gyerekvállalas, nevelés | Közlekedés | Kultúra és közösség | Műszaki eszközök | Otthon, lakás | Pénz, üzlet | Politika, jog | Sport, mozgás | Számítástechnika, IT | Szépségápolás, divat | Szerelem, párkapcsolat | Szórakozás, hobby | Tanulás, oktatás | Tudomány | Utazás | Ünnepek, évfordulók | Vallás, hitélet |
FontosInfok.hu kategóriák: | ÁllásInfo | BankInfo | BiztosításInfo | BoltInfo | EgészségInfo | GasztroInfo | GépjárműInfo | HirdetésInfo | IngatlanInfo | KulturInfo | SzállásInfo | SzolgáltatásInfo | TelepülésInfo | UtazásInfo |
Hirdetések: |

|
|
Fontos Kérdések: Mit kell tudni az olívaolajról? |
|
|
Kategória: Fontos Kérdések > Egészség, életmód > Táplálkozás, étkezés |
Fontos Kérdést létrehozta: Anonim hozzászóló | 2017.04.27. 16:52 |
Új Fontos Kérdés indítása regisztráció nélkül >> | |
Válasz írása regisztráció nélkül >> | jonesy | 2017.05.03. 16:26 | #13426 | Elõzmény: #13373 | Válasz erre regisztráció nélkül >> | Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. Az extraszűz olívaolaj (maximum 1% savtartalmú) érett, makulátlan olívabogyókból készül,emiatt leginkább ezt javaslom neked.Az extraszűz olivaolajat szüretelés után rögtön hidegen sajtolják, elkerülve ezzel a minőségromlást. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy az olajat az eljárás során nem teszik ki 27 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnek. A melegebb környezet növeli ugyan a terméshozamot, de rontja az ízt és az olaj minőségét.
Van a "sima" szűz olivaolaj, ami az extraszűztől annyiban tér el,hogy a savtartalma már magasabb(maximum 8% savtartalmú) és ugyanezzel az eljárással készítik azzal a különbséggel, hogy a bogyókat kevésbé gondosan kezelik és sajtolják, ami magasabb savtartalmat eredményez.
Az olívaolaj vagy ,,tiszta olívaolaj" általában gyengébb minőségű finomított olívaolaj, és a második vagy harmadik préselésből származó szűz olaj keveréke. Ezek a termékek hőkezelésen és/vagy vegyi finomításon mennek keresztül.
A kereskedelmi forgalomba hozott extraszűz olívaolajat a jelentősebb márkák képviselői általában nagy mennyiségben vásárolják meg, majd saját maguk keverik a standard követelményeknek megfelelően. Ez olcsóbb, mintha kistermelőktől, egyféle olívát termesztő gazdaságoktól szereznék be, ugyanakkor ezeknek a termékeknek nem lesz olyan karaktere, íze és aromája.Az üvegen található címke is megtévesztő lehet. Az ,,olasz termék" felirat sok esetben nem az alapanyag származási helyére, hanem arra utal, hogy a terméket Olaszországban csomagolták. A törvény lehetővé teszi, hogy egy ország anélkül importálja, csomagolja és újraexportálja az olívaolajat, hogy feltüntetné a származási helyét. Az olívaolajat gyakran emlegetik az egészséges élet titkaként. Nem véletlenül. Telítettzsírsav-tartalma alacsony, szívbarát telítetlenzsírsav-tartalma ugyanakkor magas, valamint gazdag polifenolokban és antioxidánsokban. Mindezek segíthetnek a rák és szívproblémák, valamint az idegrendszeri megbetegedések megelőzésében. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem minden olaj egyformán egészséges. A már felbontott olívaolaj romlásnak indulhat. A levegő, a hő, a fény és az idő felgyorsítják ezt a folyamatot. Érdemes sötétített üvegű vagy fémdobozos terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de semmiképpen sem a hűtőben) tárolni. Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel!
jonesy |
| | |
|
Hasonló Fontos Kérdések ebben a témában | Hogyan lehet valakiből kaszkadőr? | Porcelán jelzések | Porcelán jelzések | Porcelán jelzések | Kié ez az aláírás | Porcelán eredete | Porcelán eredete |
|
|